ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό αρνάκι σε κομμάτια (σπάλα ή μπούτι)
1 ματσάκι μάραθα
1 κιλό ασκολύμπροι
1 κρεμμύδι ξερό
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Αλάτι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Χυμό από 1ή 2 λεμόνια (ανάλογα το μέγεθος)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι , το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και προσθέτουμε το αρνάκι αφού πρώτα το έχουμε πλύνει και το έχουμε στραγγίξει καλά με μια πετσέτα. Το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή άσπρο κρασί. Μετά από ένα τέταρτο περίπου βάζουμε τα μάραθα ψιλοκομμένα. Μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε και τους ασκολύμπρους. Αλατίζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν ψηθεί το κρέας και τα λαχανικά, σβήνουμε το μάτι της εστίας και σε ένα πιάτο βάζουμε τη μια κουταλιά αλεύρι και το χυμό του λεμονιού. Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό, μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Έπειτα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.
ΥΛΙΚΑ
1 χοιρινό συκώτι
1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι
1-2 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο
Λάδι
Αλάτι
Αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το συκώτι σε κομμάτια, το πλένουμε και το βάζουμε να στραγγίσει σε ένα σουρωτήρι. Αφού στραγγίσει το αλατίζουμε και το αλευρώνουμε. Eν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι βάζουμε πολύ λάδι και όταν ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το συκώτι και το τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν το τηγανίσουμε, το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο, περνάμε από ένα σουρωτήρι το λάδι του τηγανιού ( αν είναι πολύ λερωμένο χρησιμοποιούμε καινούργιο ) και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο να βράσει λίγο με το λάδι και να μυρίσει. Έπειτα προσθέτουμε το ξύδι, το αφήνουμε να πάρει μία βράση και περιχύνουμε με το μείγμα του τηγανιού το συκώτι μας.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι (μισό σταρένιο και μισό για όλες τις χρήσεις)
Λίγο αλάτι
Μια κουταλιά της σούπας λάδι
Χλιαρό νερό (τόσο ώστε να γίνει μια σκληρή ζύμη που να ανοίγει φύλλο)
Τριμμένο τυροζούλι ή ανθότυρο για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμειγνύουμε τα παραπάνω υλικά εκτός το τυρί και φτιάχνουμε τη ζύμη για τα μακαρόνια. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη και όταν αποκτήσει το πάχος που θέλουμε, το πασπαλίζουμε με πολύ αλεύρι και όπως είναι τυλιγμένο στον πλάστη, το κόβουμε κατά μήκος και ύστερα οριζόντια και κάθετα για να σχηματιστούν τετράγωνα κομμάτια σαν χυλοπίτες. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τρία με τέσσερα λίτρα νερό, το αφήνουμε να βράσει, το αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια αφού τα έχουμε κοσκινίσει πρώτα σε ένα σουρωτήρι για να φύγει το πολύ αλεύρι. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια συχνά για να μην κολλήσουν και όταν ψηθούν τα σερβίρουμε με μπόλικο τυροζούλι ή ανθότυρο, βάζοντας μια στρώση τυρί ,μια στρώση μακαρόνια.
ΥΛΙΚΑ
3 ποτήρια του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού πορτοκαλάδα
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 μπέικιν πάουντερ
Αλεύρι (τόσο ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Ξύσμα λεμονιού
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε με το μίξερ χεριού το λάδι μαζί με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στην πορτοκαλάδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, τα μπέικιν και το αλεύρι και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί και φτιάχνουμε κουλουράκια ή τριβιδάκια. Τα κουλουράκια ή τα τριβιδάκια, τα κυλάμε μέσα σε σουσάμι το οποίο έχουμε ξεπλύνει, στεγνώσει με μια βαμβακερή πετσέτα και έχουμε προσθέσει ζάχαρη. Έπειτα τα τοποθετούμε σε ένα ταψί πάνω στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 ποτήρι του κρασιού νερό
Λίγη ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
Αλεύρι(όσο χρειαστεί για να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει όμως στα χέρια)
Μέλι ή ζάχαρη για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Αφού φτιάξουμε τη ζύμη, σχηματίζουμε κορδόνια πιο χοντρά από ένα δάκτυλο, τα χαράζουμε κατά μήκος και τα κόβουμε λοξά για να γίνουν ρόμβοι. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα περιχύνουμε με μέλι ή ζάχαρη. Στα παλιά χρόνια τα συγκεκριμένα λουκούμια τα έπαιρναν στην εξοχή και τα έτρωγαν με ελιές.
ΥΛΙΚΑ
Χοχλιοί χοντροί (τόσοι ώστε να γεμίσουμε ένα μεγάλο τηγάνι)
Λάδι ( για το τηγάνισμα)
Αλάτι
Ένα φλιτζάνι του καφέ ξύδι
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά τους χοχλιούς. Πασπαλίζουμε με αλάτι τον πάτο ενός μεγάλου τηγανιού και τοποθετούμε τους χοχλιούς με τις μούρες τους στον πάτο του τηγανιού. Όταν αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους προσθέτουμε το λάδι και τους ανακατεύουμε σταδιακά για να ψηθούν σωστά. Προς το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε τους χοχλιούς με το δεντρολίβανο και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε και το ξύδι. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση με το ξύδι και σερβίρουμε.